Duizenden verschillende soorten, vormgeving, stijl, verschillende codetalen… Waar moet je beginnen als je een website voor jouw duivenbedrijf wilt? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om je op weg te helpen.

Voordat je gaat Googelen naar mooie templates of een poging doet tot het leren van een website bouwen, is het handig om eerst een aantal dingen uitgedacht hebben. Neem een kop koffie, pen en papier en probeer de volgende vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Wat wordt precies het doel van je website?
Is dat het verkopen van duiven of duivenproducten? Het kan ook zijn dat het doel van je website puur bedoeld is om de bezoeker te informeren. Misschien wil je wel vooral een portfolio tonen. Of alledrie.

Wie is je doelgroep?
Het is erg belangrijk om vooraf te weten aan welk type mensen je je wilt richten. Bijvoorbeeld de professionele duivenkenner, of misschien wel juist mensen die net zijn begonnen met hobbyen in de duivenwereld. Hoe oud zijn ze? Welke taal spreken ze? Wat is precies hun interesse?

Wat is je visie?
Een website is eigenlijk jouw moderne visitekaartje. De vormgeving, taalgebruik en algehele stijl geeft direct een indruk bij de bezoeker. Dan wil je ze uiteraard wel de juiste meegeven. Bedenk daarom goed wat jij over wilt brengen bij jouw bezoeker.

Nu je deze dingen in kaart gebracht, wordt het tijd voor stap twee. Dat is de belangrijkste boodschap van je website. Mensen die een website bekijken hebben een kortere spanningsboog dan die van een goudvis (ja, echt waar). Zodra zij dus op jouw website komen, moet meteen duidelijk zijn wat zij daar precies kunnen vinden. Veel bedrijven doen dit door bijvoorbeeld in één zin bovenaan de pagina (zie onderstaande afbeelding). Bedenk hoe jij jouw website binnen een paar seconden de aandacht van de bezoeker laat pakken.

De afbeelding hierboven laat een voorbeeld zien van hoe je kunt proberen in één tagline en afbeelding, het doel van jouw website laat zien.